POLITICKÁ GEOGRAFIA - politické ideológie, demokracia a voľby

Autori: Ján Buček, Martin Plešivčák, Vojtěch Przybyla

Politická geografia sa v súčasnosti snaží v nebývalej miere prispieť k pochopeniu meniacej sa politickej organizácie sveta. Vynárajú sa nové, komplexnejšie a komplikovanejšie spoločenské procesy, ktoré generujú doteraz nepoznané súvislosti. Do nového kontextu sa však dostávajú i poznatky, ktoré sú odbornej či laickej verejnosti známe už pomerne dlhú dobu. Tento vývoj prináša závažné výzvy smerom k zaužívanému vnímaniu vývoja spoločnosti a musí sa tak nevyhnutne odrážať aj v pedagogickom procese. Študenti musia byť schopní meniacu sa realitu identifikovať, analyzovať, hodnotiť a interpretovať.

Učebnica vychádza z predpokladu potreby interdisciplinárneho poznania, ktoré sa prejavuje aj v súčasnej politickej geografii. Výrazné sú prieniky napr. s politickými vedami, právom, či ekonómiou. V jednotlivých kapitolách preto predstavujeme tradičné ideológie (napr. liberalizmus, socializmus, konzervativizmus, nacionalizmus) a následne aj viacero novších ideológií (napr. fašizmus, náboženský fundamentalizmus, kozmopolitizmus, ekologizmus). V ďalšom kroku sú predstavené vybrané “modely“ demokracie, doplnené o poznatky týkajúce sa šírenia a stavu demokracie vo svete. Na tomto základe budujeme ďalšie kapitoly venované voľbám a volebným systémom, s dôrazom na tradície Československa a samostatnej Slovenskej republiky. Záverečná časť učebnice sa sústredí na voličské správanie a geografiu volieb (napr. koncept sociálneho štiepenia, modely voličského správania, účasť vo voľbách, hodnotenie výsledkov volieb z geografickej perspektívy).

Vysokoškolská učebnica je určená študentom vysokých škôl so záujmom o politickú geografiu, ako aj študentom a odborníkom z príbuzných študijných a vedných odborov.

   


» späť na zoznam publikácií