Teórie regionálneho rozvoja a výskum regiónov

Autori: Jaroslav Rusnák, Pavol Korec

Regionálny rozvoj označuje všeobecný termín zahrňujúci problémy politického, sociálneho, ekonomického alebo environmentálneho rozvoja regiónov. Rastúci záujem o problematiku regionálneho rozvoja, ktorý pozorujeme od druhej polovici 20. storočia, vyústil do formovania širokého spektra teoretických koncepcií. Zlom v zameraní teórií regionálneho rozvoja nastal v 80. rokoch 20. storočia, kedy neoliberálne politiky jednotlivých štátov vytvorili globálne previazanú ekonomiku. Regióny dnes čelia výzvam globalizácie rozvíjaním podmienok konkurencieschopnosti, štáty sa snažia presadzovať vyvážený regionálny rozvoj a pomáhať menej rozvinutým regiónom a inštitúcie vytvárajú podmienky ako zosúladiť lokálne potreby a verejný záujem s cieľmi nadnárodných spoločností v rámci globálnych produkčných sieti.

Vo vysokoškolskej učebnici „Teórie regionálneho rozvoja a výskum regiónov“ tak rozlišujeme tri dimenzie regionálneho rozvoja. Prvú dimenziu predstavuje neviditeľná ruka trhu, ktorá tvorí nevyhnutný predpoklad regionálneho rozvoja. Mechanizmy a princípy trhovej ekonomiky majú spontánny charakter a môžu spôsobiť neočakávané udalosti. Preto je potrebná určitá miera regulácie, ktorú zastupuje druhá dimenzia, politika štátu. Štáty usmerňujú tok kapitálu, práce a poznatkov tak, že sa snažia zohľadňovať dve stratégie: národnú efektívnosť a medziregionálnu spravodlivosť. Nakoniec, stratégie rozvoja, ako aj plánovania regiónov, závisia od kvality inštitucionálnych vzťahov, čo predstavuje tretiu dimenziu regionálneho rozvoja. Jedným z kľúčových prvkov regionálneho rozvoja je zdieľanie spoločných hodnôt a vytváranie atmosféry dôvery medzi firmami, inštitúciami a obyvateľstvom regiónu.

Vysokoškolská učebnica je určená študentom vysokých škôl, ktorých záujem sa orientuje na problematiku lokálneho a regionálneho rozvoja, územného plánovania, navrhovania strategických dokumentov a riešenia problémov regionálnych nerovností.

» Stiahnuť publikáciu

 


» späť na zoznam publikácií