VÝSKUMNÉ METÓDY V HUMÁNNEJ GEOGRAFII A ICH APLIKÁCIE

Autori: Alena Rochovská, Marcela Káčerová, Slavomír Ondoš

Vysokoškolská učebnica „Výskumné metódy v humánnej geografii a ich aplikácie“ predstavuje metodologický návod (nielen) pre študentov, ponúka široké spektrum možností ako postupovať pri riešení otázok a problémov v geografickom a demografickom bádaní.

Cieľom učebnice je predstaviť hlavné kvantitatívne a kvalitatívne metodologické postupy, ktoré sú využívané v humánnej geografii a demografii a ukázať, ako je možné metódy aplikovať v praxi. Teoretické informácie o jednotlivých metódach sú doplnené ukážkami z aplikácií týchto metód v geografickej praxi. Na konkrétnych príkladoch sa autori pokúšajú ukázať ako jednotlivé metódy fungujú, aké sú výhody, prípadne limity pri ich používaní. Zároveň sa snažia poukázať na možnosť skĺbenia a spolupráce týchto dvoch odlišných prístupov. Táto spolupráca tvorí podstatu existencie vedy ako takej, pokúšať sa pochopiť všetko, čo je súčasťou ľudskej skúsenosti, na rozdiel od častého hľadania dichotómií v snahe dospieť k tvorbe čo "najlepšieho výskumu".

Študenti sa stretávajú s riešením metodologických problémov na všetkých stupňoch štúdia, pri riešení zadaní jednotlivých problémov čiastkových geografických disciplín, pri písaní seminárnych prác, ale najmä pri tvorbe bakalárskych a diplomových prác. Autori veria, že komplexná učebnica zameraná na objasnenie metodológie s aplikáciami konkrétnych príkladov z praxe jednak umožní porozumieť mnohým študovaným javom a tiež napomôže pri vlastnom skúmaní.

   


» späť na zoznam publikácií