ANALÝZA MIKROREGIÓNOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Autori: Vladimír Slavík, Vladimír Bačík, Michal Klobučník, Robert Grác, Michal Kožuch, Vladimír Falťan, Roma

V rámci geografického výskumu sa pomerne často sústreďuje problematika verejnej správy na časopriestorové hľadisko. Táto dimenzia patrí k frekventovaným témam nielen v prostredí Slovenskej republiky, ale aj v zahraničí. Geografické aspekty verejnej správy sú hlboko zakorenené v pôsobnosti orgánov verejnej správy, najmä v rozlohe im podliehajúceho územia, v jeho hraniciach, ako aj v počte obyvateľov využívajúcich danú službu, realizovanú v rámci verejnej správy.

Mikroregióny predstavujú základné geografické jednotky so spoločnou ekonomickou, sociálno-ekonomickou a environmentálnou problematikou. V predkladanej publikácii boli identifikované centrá a následne spádové obce mikroregiónov za dve zvolené obdobia (2005 a 2016). V obidvoch analyzovaných obdobiach sa pri vymedzovaní komplexných centier mikroregiónov bralo do úvahy 10 indikátorov, pričom sa tieto ukazovatele medzi obdobiami mierne líšili. Po zohľadnení všetkých vybraných kritérií bolo za rok 2005 identifikovaných spolu 160 komplexných mikroregiónov SR. Východiskom pritom boli mikroregióny podľa dochádzky za prácou. V ďalšom analyzovanom období 2016 bola metodika pozmenená a detailnejšie (nie na základe zvolených intervalov ako v predošlom období) boli prepočítané hodnoty každej obce v rámci hierarchie centier a spolu bolo identifikovaných 99 komplexných mikroregiónov. Východiskom boli v tomto období mikroregióny podľa dopravnej (vzdialenostnej a časovej) dostupnosti.

Publikácia kolektívu autorov z Katedry humánnej geografie a demografie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave prináša v rámci analyzovaných indikátorov rôzneho spoločenského charakteru (obyvateľstvo, matriky, školstvo, pošty, zdravotnícke centrá, obchodné centrá, finančné centrá a podobne) nový rozmer v priestorovej organizácií a fungovaní verejnej správy na Slovensku.

» Stiahnuť publikáciu

 


» späť na zoznam publikácií